Strona główna Przedszkola Kota Edwarda

Warto wiedzieć

 Świąteczna paczka dla przedszkolaka

 

Przedszkolna paczka świąteczna jest już wpisana w tradycję Świąt. Jak powinna wyglądać idealna paczka? Przede wszystkim warto ją samodzielnie skompletować. W supermarketach, na bazarach, widać mnóstwo kolorowych paczek w srebrnych szeleszczących foliach, które pełne są słodyczy przeważnie niskiej jakości. Słodyczy i zabawek (najczęściej maskotek) – niekoniecznie bezpiecznych dla dziecka. Przedszkolne paczki świąteczne często wołają o pomstę do nieba, znajdziemy tam np. batoniki, czekolady czy cytrusy kupione w supermarkecie. To wszystko przedszkolny standard, ale czy musi tak być?  czytaj dalej

 

Dlaczego właśnie owies i płatki owsiane?

Owsianka w każdej postaci jest bezcenna dla dzieci, więc warto podawać ją w różnych formach.   Przypominamy dlaczego warto jeść owsiankę, owies, płatki owsiane i inne zboża.

Produkty zbożowe
Produkty zbożowe stanowią główne źródło złożonych węglowodanów, które dostarczają organizmowi energii. Zboża to bogactwo składników mineralnych, są w nich: żelazo, miedź, magnez, cynk oraz potas i fosfor. Witaminy zawarte w zbożach to głównie: witamina E oraz witaminy z grupy B (kwas pantotenowy, kwas foliowy, niacyna, tiamina i ryboflawina). Nieoczyszczone zboża dostarczają również błonnika, który wspomaga trawienie i korzystnie wpływa na rozwój fizjologicznej flory jelit. Wartość odżywcza zbóż zależy od stopnia przemiału ziarna. W procesie tym usuwana jest zewnętrzna część ziarna, pozbawiając je substancji odżywczych. Produkty o wysokim przemiale, jak biała mąka i produkty z niej pochodne, drobne kasze, zawierają znacznie mniej witamin, składników mineralnych czy substancji czynnych jak enzymy niż produkty z pełnego przemiału.
W diecie dzieci powinny się znaleźć produkty zbożowe o niewielkim stopniu przemiału odznaczające się wysoką zawartością witamin i składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Produkty te w większości mają średni indeks glikemiczny, co oznacza, że cukier z nich uwalnia się do krwi stopniowo i utrzymuje się na stałym poziomie, dostarczając energię na stałym poziomie. Do produktów tych zaliczamy:
• mąki razowe (np. orkiszowa, pszenna, żytnia, owsiana, gryczana,) oraz produkty z nich przygotowane: pieczywo, makarony, naleśniki, ciasta, pierogi, kluski
• płatki naturalne czyste: owsiane, pszenne, jęczmienne, orkiszowe, gryczane
• kasze i ryże pełne: kasza jaglana, kasza gryczana, kasza jęczmienna, kasza orkiszowa, ryż brązowy, ryż dziki, amarantus, quinoa

Owies jest wyjątkowy (oczywiście na równi z kaszą jaglana, o której też niedługo napiszemy),  poprawia koncentrację, pamięć, wycisza i uspokaja. Płatki owsiane zawierają sporo witaminy A, kwasu foliowego oraz nieco witamin: B, B2, B6, niacyny. Jest też błonnik, białko, wiele aminokwasów oraz mnóstwo fosforu, potasu, magnezu. Ponadto: wapń, żelazo, sód, mangan, miedź i cynk.  Długo gotowane (ok. 30 minut) płatki są lekkostrawne, usprawniają pracę jelit, regulując wypróżnienia.  Podawajmy naszym dzieciom często owsiankę, w przedszkolu, w domu, przyzwyczajajmy powoli do nowych smaków.

Źródło:
1. www.zdrowyprzedszkolak.org
2. M. Biblis, „Kuchnia pięciu przemian dla dzieci zdrowych i alergicznych”
3. Przepis pochodzi z bloga: Moje Wypieki

Opracowała: Edyta Poniatowska-Zaremba