Strona główna Przedszkola Kota Edwarda

Przepisy z wykładu „Zdrowa dieta przedszkolaka” 23.10.2013

Poradnia Dietetyczno-Psychologiczna
PRZEMIANA

Propozycje śniadań

1. owsianka z jabłkiem
składniki: płatki owsiane, jabłko, mleko, miód pszczeli, cynamon
Płatki ugotować na wodzie lub mleku, dodać uduszone jabłko, polać miodem i posypać cynamonem. Gdy płatki gotujemy na wodzie można dodać do gotowej owsianki jogurt naturalny.

2. jaglanka z masłem, miodem i sezamem
składniki: kasza jaglana, masło, miód pszczeli, ziarno sezamu
Kaszę jaglaną ugotować na wodzie (1 część kaszy na 3 części wody), dodać miód i masło, na koniec posyp sezamem.

3. jaglanka z gruszką i orzechami włoskimi
składniki: kasza jaglana, gruszka, orzechy włoskie
Kaszę ugotować na wodzie, w połowie gotowania dodać pokrojoną gruszkę i orzechy.

Polecane dodatki do ciepłych śniadań zbożowych:
− owoce świeże lub suszone,
− orzechy (włoskie, laskowe, ziemne, nerkowce),
− migdały i płatki migdałów,
− pestki dyni i słonecznika,
− ziarno sezamu
− siemię lniane.

Propozycje obiadów

Zupy:

1. jesienna zupa dyniowa

składniki: dynia, marchewka, ziemniaki, por, imbir, kurkuma, sól, jogurt naturalny, pestki dyni lub płatki migdałów
Warzywa pokroić grubo i ugotować do miękkości w osolonej wodzie, zupę zmiksować i doprawić imbirem i/lub kurkumą. Zabielić jogurtem naturalnym i już na talerzu posypać zupę prażonymi pestkami dyni lub prażonymi płatkami migdałów.

2. zupa Shreka (krem z brokułów)
składniki: brokuły, ew. rosół z kury, sól, pieprz, jogurt naturalny
Brokuły gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub na rosole, miksujemy i dekorujemy kleksem z jogurtu naturalnego. Inne warzywa polecane na zupy-kremy to: kalafior, por, szparagi, marchewka, ziemniaki, groszek zielony.

3. zupa soczewicowo-pomidorowa
składniki: soczewica czerwona, puszka pomidorów lub w sezonie kilka bardzo dojrzałych pomidorów, rosół lub wywar warzywny, ząbek czosnku, oliwa z oliwek, oregano, ew. przecier pomidorowy
Na oliwie udusić posiekany czosnek z oregano, dodać przepłukaną soczewicę i pomidory, zalać rosołem i gotować do miękkości soczewicy. Można ewentualnie dodać odrobinę przecieru pomidorowego dla wzmocnienia pomidorowego smaku. Zupa powinna być dosyć gęsta.

Propozycje II dań

1. risotto z kurczakiem
składniki: rosół z kurczaka, ugotowane mięso z kurczaka np. z piersi i udka, ryż najlepiej brązowy, cebula, cukinia, oliwa z oliwek, natka pietruszki
Cebulę zeszklić na oliwie, dodać ryż i chwilę przesmażyć, dodać cukinię, wlać rosół i gotować do miękkości ryżu, kilka minut przed końcem dodać ugotowane mięso kurczaka. Potrawę posypać zieloną pietruszką.

2. pulpeciki z łososia w lekkim sosie koperkowym
składniki: łosoś świeży, jajko, bułka, mleko, pęczek koperku, wywar warzywny lub rosół drobiowy, mąka pszenna razowa, sól, pieprz, śmietana 12%
Łososia ugotuj w osolonej wodzie i zmiksuj z jajkiem, bułką namoczoną uprzednio w mleku, solą, pieprzem i połową koperku. Uformuj niewielkie kulki, obtocz w mące i gotuj w wywarze. Pod koniec gotowania dodaj resztę koperku i zabiel śmietaną. Podawaj z ziemniakami i gotowanymi brokułami.

3. cukinia faszerowana
składniki:cukinia, mięso mielone z indyka, jajko, natka pietruszki, parmezan lub inny utarty ser, oliwa z oliwek, sól, pieprz
Cukinię przepołowić wzdłuż i obgotować kilka minut w wodzie. Następnie wydrążyć nieco cukinię i wypełnij farszem z mielonego mięsa, jajka, natki pietruszki i części parmezanu, doprawionego solą i pieprzem. Posypać resztą parmezanu, skropić oliwą i zapiec w piekarniku.

Propozycje podwieczorków

1. jabłko pieczone z miodem i orzechami włoskimi
składniki: jabłka, miód, cynamon, kardamon,orzechy włoskie
Połówki jabłka wydrążyć odrobinę i w zagłębienie nałożyć miód, cynamon i/lub kardamon oraz orzechy włoskie. Zapiec w piekarniku.

2. brzoskwinia z jogurtem
składniki: brzoskwinie, jogurt naturalny, płatki owsiane, miód
Połówki brzoskwiń polać jogurtem naturalnym, posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami owsianymi i ew. polać miodem

3. miseczka bakalii + jogurt naturalny
dowolne orzechy, rodzynki, żurawina, suszone morele lub inne owoce suszone, można użyć tzw. mieszanki studenckiej

4. rozgrzewające kakao
składniki: kakao gorzkie, mleko, woda, imbir, miód
Na mleku lub pół na pół mleku z wodą ugotować kakao z dodatkiem miodu i odrobiny imbiru.
Propozycje kolacji

1. kanapka z pastą rybną
składniki: pieczywo razowe, masło, makrela wędzona, twaróg biały, ew. szczypiorek lub ogórek kiszony, pomidor. Makrelę (uwaga na ości!) zmieszać z twarożkiem, doprawić szczypiorkiem lub posiekanym ogórkiem kiszonym. Podać dodatkowo pomidora w plastrach.

2. ratatuja (ratatouille) z makaronem
składniki: makaron świderki najlepiej razowy, cebula, czosnek, tymianek, pomidory, cukinia, czerwona papryka, olej rzepakowy. Na oleju zeszklić cebulę z tymiankiem, dodać posiekany czosnek oraz pokrojone cukinię, paprykę i pomidory. Dusić do miękkości i podawać z makaronem.

3. grzanki z mozarellą i pomidorami
składniki: pieczywo razowe, masło, ser mozarella, pomidory, oliwa z oliwek, bazylia. Na kromkach chleba układamy na przemian plastry mozarelli i pomidorów, skropić oliwą i zapiekać w piekarniku lub opiekaczu. Można udekorować listkami świeżej bazylii.

SMACZNEGO!