Ciasto bananowe

Składniki:
4 dojrzałe banany (ok 500 g)
400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej, typ 3000 (lub innej mąki pełnoziarnistej)
100 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego oleinowego
170 g cukru brązowego (lub innego słodu)
6 g sody oczyszczonej
1 łyżeczka suszonego imbiru
1 płaska łyżeczka zmielonej gałki muszkatałowej
1 łyżeczka zmielonego kardamonu
1 jajko

Banany rozgnieść i wymieszać (zmiksować) z jajkiem, przyprawami i cukrem. Powoli dodać przesianą wymieszaną z sodą mąkę oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszać (zmiksować)*. Gotowe ciasto przelać do formy keksówki (np. keksówki o wymiarach 27,5 cm x 10, 5 cm). Piec w piekarniku, w temp. 180 °C, przez ok. godzinę.

Źródło: http://ammniam.pl