Przedszkole Kota Edwarda śmiało wkroczyło do etapu II, 2 razy w tygodniu na śniadania serwowana jest owsianka, na kanapkach pojawia się pasta soczewicowa, pasta awokadowa z karobem (zamiast kakao), paprykarz z kaszy jaglanej. Raz w tygodniu jest zupa na wywarze warzywnym. Dzieci dostają do picia imbirowy napój, kawę zbożową. To co teraz jest ważne, to systematyczne i konsekwentne wprowadzanie zmian, edukowanie dzieci, ale i rodziców, dlaczego warto jeść nieprzetworzone produkty i dlaczego warto kontynuować te zmiany również w domu.

Przedszkole dodatkowo wprowadziło w tym roku, w ramach projektu Zdrowy Przedszkolak dzień warzywa. Zaczynamy 4 lutego, pierwszym warzywem jest marchewka. Poza tym dzieci raz w miesiącu same komponują sobie śniadanie, czyli same robią kanapki, smarują masłem, układają na chlebie ser, mięso, warzywa.

Dodatkowo w lutym i marcu odbędą się dwa warsztaty, na których rodzice będą mogli zapoznać się ze szczegółami projektu, dowiedzieć się, co warto dzieciom podawać na śniadanie i kolację, by urozmaicić posiłki, czyli co jeszcze oprócz kanapek, i wspólnie pogotować.