Wegańskie ciasto marchewkowe z serkiem z nerkowców

Ciasto powstało bez udziału jajek, mleka i masła.
W tym wypadku zamiennikiem jajek jest siemię lniane, a tłuszczem w cieście oliwa z oliwek o delikatnym, neutralnym smaku.

Na podwieczorek dzieci dostały ciasto bez kremu, orzeszki mogą być ciężkostrawne dla części dzieci oraz alergizujące, natomiast w przepisie jest i jak ktoś ma ochotę, to można zrobić ciasto z dodatkowym kremem z orzeszków nerkowca.

Siemię lniane – zawiera dużo witaminy E, dużą zawartość błonnika, kwas tłuszczowy omega3, fitosterony, flawonoidy. Posiada właściwości wzmacniające odporność.

Składniki na dużą tortownicę o średnicy 25 cm

Na ciasto:
• 300 g mąki
• 250 g cukru
• 300 g marchewki
• 225 ml oleju
• 80 g orzechów laskowych, posiekanych
• 3 łyżki siemienia lnianego, zmielonego
• 3/4 szklanki ciepłej wody
• 1,5 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżeczka imbiru
• 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
• 1 łyżeczka soli
• 1.5 łyżeczki sody

Na krem:
• 100 g nerkowców, namoczonych przez noc

• 1/3 szklanki mleka migdałowego
• 2 łyżki syropu z agawy
• 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

1. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Siemię lniane zalać ciepłą wodą i odstawić na kilka minut.
2. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę i przyprawy. W mniejszej utrzeć olej, cukier i spęczniałe siemię, następnie połączyć suche składniki z mokrymi i wymieszać. Wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40-45 minut.
3. W międzyczasie przygotować krem z nerkowców. Wszystkie składniki wlać do naczynia blendera i zmiksować na gładki krem. Wystudzone ciasto posmarować grubo kremem i posypać cynamonem.

Przepis z bloga: www.jadlonomia.com

Opracowała: Edyta Poniatowska-Zaremba