W czwartek, 5 listopada, nastąpiła w przedszkolu inauguracja Kulinarnego Klubiku Kota Edwarda z mamą Zuzi z grupy Żyraf – koordynatorką akcji zdrowyprzedszkolak.org. Bohaterem dnia była gruszka. Rozmawialiśmy o tym skąd pochodzą gruszki, opisywaliśmy ich wygląd, kolor, zapach i smak, a także zastanawialiśmy się nad jej walorami zdrowotnymi. Najważniejszym punktem programu dnia gruszki były zajęcia kulinarne. Umyliśmy dokładnie ręce, założyliśmy fartuszki, czapki kucharskie i przystąpiliśmy do pracy. Kroiliśmy gruszki,
a nasze najstarsze przedszkolaki – żyrafy – wydrążyły je, a następnie smarowały miodem.
Z pokrojonych owoców powstał pyszny mus gruszkowy, a z pozostałych pyszne, duszone gruszki na miodzie. Podczas podwieczorku nastąpiła degustacja – wszystko bardzo smakowało naszym przedszkolakom. Część musu nałożyliśmy do słoiczków, aby jeszcze przez kolejne dni móc delektować się tym pysznym smakiem. Mamy nadzieję, że ten dzień zachęcił wszystkie dzieci do jeszcze częstszego sięgania po owoce.

Fotorelacja